La nova edició de Resistents incorpora tot un conjunt de novetats. Aquest any es traslladarà al nucli del Vilar per donar a conèixer l’alçament reialista del capitost Mansuet Boxó de l’any 1820 en l’indret on van passar els fets. És per aquest motiu, que enguany s’ha creat un nou espectacle nocturn, que serà un dels actes principals d’aquesta nova edició. Els bagencs Miquel Coll Trulls , Gerard Riudalbàs i Andreu Boluda, són els creadors i directors d’aquest nou espectacle.
L’espectacle no només està inspirat en els fets succeïts al Vilar, si no en tota la dècada de 1820, una època convulsa a tota Europa on els defensors de l’Antic Règim i els liberals van farcir el continent de guerres, revolucions i contrarevolucions. També és una època on dos moviments culturals es superposen: el neoclassicisme i l’incipient romanticisme. La idea dels seus creadors ha estat endinsar a l’espectador en tot un món de sensacions que el traslladarà a reviure aquells moments.
No es tracta d’un espectacle de representació històrica, sinó que els seus creadors han anat un pas més enllà i s’inspiren en els fets històrics per crear un espectacle innovador, que trenca amb el concepte tradicional que es té de recreació històrica.
És un gran espectacle format per sis muntatges independents situats pels principals indrets del Vilar. Es podran veure de forma simultània entre les 22.00 i 24:00 h. de la nit del 30 de setembre. Cadascun té la seva ànima i personalitat pròpia, per això l’espectador no caldrà que segueixi un ordre cronològic per gaudir-los, els podrà alternar de la manera que li sembli més còmoda i atractiva.
És gràcies a aquesta independència entre espectacles que es podrà gaudir de l’actuació de diferents artistes: del grup Toia, format pels músics Lluís Coll i Jordi Portabella, del duet de músics Pep Massana i Carles Viarnès, com de la ballarina Mireia Ribas entre d’altres. Estrenaran en exclusiva obres creades expressament per a la Festa dels Resistents. Els tres creadors també han decidit fer servir les últimes aportacions artístiques com el màpping o la il·luminació artística per traslladar a l’espectador a una nova versió del concepte d’espectacle històric.