El municipi es mobilitza per recordar les revoltes de 1714 i 1822 en un certamen que barreja història i cultura i aconsegueix la implicació de les entitats

Castellbell i el Vilar ho té tot a punt per celebrar aquest cap de setmana Resistents, una festa històrica que recorda les insubmissions de 1714 i 1822 al municipi. Els actes començaran dissabte a la tarda i diumenge es viurà la jornada central deResistents. Castellbell va ser un dels darrers nuclis de resistència el 1714 a Catalunya i va caure coincidint amb la capitulació de Cardona el 18 de setembre. Dissabte a partir de les 4 el Burés esdevindrà l’espai neuràlgic de la festa amb recreacions històriques, danses, jocs, activitats per als infants i accions teatralitzades corresponents al 1714. A dos quarts d’onze de la nit es representarà l’espectacle amb motiu del 1714 Un poble enfilat a espatlles de gegants en una proposta visual i sorprenent a la llera del Llobregat. La coordinació artística és a càrrec de Jordi Pesarrodona.

Espectacle itinerant

El segon episodi històric que es recrea a Resistents pertany a l’any 1822 en què el municipi va esdevenir un dels punts clau de la revolta contra l’Estat liberal en una acció liderada per Mansuet Boxó, més conegut com El ferrer del Vilar. Un espectacle itinerant amb 11 escenaris i la participació de 150 figurants permetrà conèixer aquests fets a partir de les 5 de la tarda. Se sortirà en grups de 50 persones des del Burés en un muntatge que compta amb la direcció i el guió de Pere Anton Lapeña.  

Diumenge, jornada central

Diumenge es viurà la jornada central de Resistents. Durant tot el dia el Burés es mantindrà com a centre neuràlgic de la festa i l’espectacle itinerant En Mansuet Boxó, heroi o bandit? es representarà matí i tarda. El certamen mobilitzarà una quinzena d’entitats de Castellbell i el Vilar i comptarà amb 300 figurants caracteritzats d’època. A més, els visitants podran fer un tast dels principals productes culinaris del territori. Els organitzadors habilitaran un carro llançadora que pararà a les parades de bus del Borràs i la Bauma perquè la gent de Castellbell pugui arribar al barri del Burés on hi haurà el nucli de la festa.

Horaris dels actes

Dissabte 13

A partir de les 16.00h
Recreacions històriques, danses, jocs i accions teatralitzades. Taverna del sometent, campament de miquelets, mercat de gastronomia local, mostra de l’ofici de ferrador i activitats per a tothom.

De 17.00 a 20.00h
Espectacle itinerant Mansuet Boixó, heroi o bandit?
En grups de 50 persones, teatre i quadres de carrer (a peu o en carro).

A les 22.30h
Un poble enfilat a espatlles de gegants. Espectacle de gran format per conèixer la història i veure el poble com mai no te l’hauries imaginat.

Diumenge 14

A partir de les 11.00 i durant tot el dia
Recreacions històriques, danses, jocs i accions teatralitzades. Taverna del sometent, campament de miquelets, mercat de gastronomia local, mostra de l’ofici de ferrador i activitats per a infants.

D11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00h
Espectacle itinerant Mansuet Boxó, heroi o bandit?
En grups de 50 persones, teatre i quadres de carrer (a peu o en carro).